IUGOSLAVIA - o amintire a succesului unui popor
A fost, odatã, Iugoslavia
Cetãtenii din Muntenegru au fost chemati ieri la urne pentru decide dacã aceastã tarã va deveni independentã sau dacã va rãmîne în uniunea cu Serbia. Din fosta Republicã Federativã Iugoslavia a mai rãmas doar Uniunea Serbia-Muntenegru, celelalte state alegînd independenþa, obþinutã în cele mai multe dintre cazuri prin rãzboaie violente.
Publicitate
Majoritate fragilã
Aproape 485.000 de alegãtori au fost chemati la urne pentru a rãspunde cu „da“ sau „nu“ la întrebarea: „Doriþi ca Muntenegru sã fie un stat independent, cu legitimitate internationalã si juridicã?“.
Scrutinul a fost unul pe muchie de cutit, rezultatele sondajelor de opinie arãtînd cã în favoarea independentei se pronuntã aproximativ 56% dintre alegãtori. Uniunea Europeanã a impus însã o limitã minimã de 55% din voturi în favoarea independentei pentru a recunoaste rezultatele scrtutinului. De asemenea, tot la cererea Uniunii Europene, participarea la scrutin trebuie sã depãseascã 50%. Aceastã conditie fusese îndeplinitã încã de la orele prînzului, cînd a fost anuntatã o participare de 51,8%.
Apusul unui stat
Dacã în urma referendumului de ieri se va decide independenta Muntenegrului, acesta va fi sfîrsitul fostei Iugoslavii, de care s-au detasat, pe rînd, Slovenia, Croatia, Bosnia si Macedonia, în cursul rãzboaielor din anii ’90. Votarea independenþei ar marca de asemenea punctul culminant al carierei premierului Milo Djukanovici, în vîrstã de 44 de ani, ultimul lider balcanic care a rãmas la putere dupã dezmembrarea fostei Iugoslavii, devenind un adept înflãcãrat al independentei.
În cazul obtinerii independenþei de cãtre Muntenegru, vor spori presiunile pentru organizarea unui referendum similar si în provincia Kosovo, locuitã în majoritate covîrsitoare de albanezi.
Unionistii mai sperã
Belgradul a insistat însã ca cele douã republici sã rãmînã alãturi si i-a sustinut deschis pe unionisti. În cazul în care sustinãtorii independentei vor avea cîstig de cauzã, Serbia va pierde si iesirea la Marea Adriaticã. Partizanii mentinerii uniunii cu Serbia, condusi de Partidul Socialist al Poporului, care a denuntat tentative de cumpãrare a voturilor si presiuni ale puterii asupra alegãtorilor, si-au manifestat optimismul în privinta pãstrãrii Federatiei.
Demonstratii pentru independentã
Zeci de mii de oameni au manifestat, joi, în ultima zi de campanie, pe strãzile capitalei, Podgorica, solicitînd independenta pentru Muntenegru si destrãmarea uniunii cu Serbia. În fruntea manifestanþilor s-a aflat chiar premierul muntenegrean, Milo Djukanovici, un partizan al independenþei. El a afirmat în numeroase rînduri cã separarea de Serbia va aduce prosperitate economicã ambelor tãri.
Mai puternici separat
• Muntenegru a fost un regat independent pînã în anul 1912, cînd, în urma Primului Rãzboi Balcanic, s-a unit cu Serbia. A rãmas ultima republicã din fosta federatie iugoslavã, alãturi de Serbia, dupã 1991. Muntenegrul, cu o populatie de 650.000, si Serbia, care numãrã de 15 ori mai multi locuitori, au format în 2003, pe ruinele fostei Iugoslavii, o uniune ce a permis autoritãtilor de la Podgorica sã beneficieze de o autonomie practic totalã. Muntenegru are guvern, parlament si sistem vamal propriu. De asemenea, Muntenegru are monedã proprie, euro, spre deosebire de Serbia care foloseste dinarul. În Muntenegru, rata inflatiei este mult mai redusã decît în Serbia.
22.05.2006
de ME
http://www.monitorulexpres.ro
Asta era cronica unei zile de iunie din anul 2006.
Realitatea de astazi 18.02.2008 este prea sumbra, prea amara pentru un popor care candva "ameninta" sa devina unul dintre cele mai prospere popoare europene. O natie care ar fi constituit varful de lance balcanic - buturuga care rasturna carul ce transporta oglinga deformata a geografiei economice europene. Ar fi insemnat ca Germania, Franta sau Anglia puteau fi inferioare unui stat aflat in afara "luminii" occidentale. Ce tupeu! Ma doare sufletul si spun ca Iugoslavia a fost sacrificata voit.
Ieri, 17.02.2008, provincia Kosovo si-a proclamat independenta. Urmeaza Transilvania, Moldova romaneasca, Muntenia, Dobrogea, Tinuturile basce si Dumnezeu stie ce alte zone de care poate nici nu am auzit pana acum...
Ceea ce se intampla face parte dintr-un plan bine pus la punct de catre oameni care au interese cu mult mai ascunse decat ar parea la prima vedere. Totul se raporteaza la "DIVIDE ET IMPERA"
Liderul UDMR sustine o conferinta de presa, la ora 13:00, pe tema Kosovo
de D.M. HotNews.ro
Luni, 18 februarie 2008, 10:15
Presedintele UDMR, Marko Bela, va sustine o conferinta de presa la ora 13:00, in legatura cu proclamarea independentei Kosovo - transmit televiziunile de stiri.
Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, a afirmat ca Romania ar trebui sa recunoasca independenta Kosovo cat mai repede.
Intr-o conferinta de presa desfasurata luni, Bela a prezentat pozitia formatiunii pe care o conduce fata de independenta Kosovo. "Declararea independentei Kosovo e o consecinta fireasca a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii", a declarat Marko Bela. Presedintele Uniunii a subliniat insa ca o chestiune sensibila o reprezinta recunoasterea actului de la Pristina. "Tot mai multe state au anuntat ca vor recunoaste actul, asa ca mai curand sau mai tarziu si Romania va trebui sa recunoasca acest stat. Parerea noastra e ca Romania ar trebui sa recunoasca cat mai repede Kosovo, ca stat european", a afirmat presedintele UDMR.
Marko Bela a atacat si un alt subiect considerat delicat de intreaga comunitate internationala: precedentul creat pe o asemenea problema etnica. „Acum putem spune ca exista un precedent in ceea ce priveste implicarea UE si a comunitatii internationale in solutionarea problemei”. UDMR nu a recurs insa pana acum niciodata la violenta, a precizat Marko Bela.
Liderul UDMR a lansat un avertisment afirmand ca „exista incercari legislative riscante si periculoase, cum ar fi initierea unui sistem electoral care sa priveze maghiarii din Romania de o reprezentare proportionala in Parlament”.
Reactionand la declaratiile UDMR, senatorul PNL Radui Campeanu a afirmat ca Romania a procedat corect nerecunoscand independenta provinciei sarbe. "Daca UDMR continua pe aceasta cale, sa plece de la guvernare, si noi toti romanii va trebui sa stim sa-i tinem acolo unde trebuie sa stea", a declarat Campeanu.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca decizia Bucurestiului de a nu recunoaste independenta Kosovo este "una inteleapta, care raspunde intereselor regiunii noastre". Social-democratul a criticat insa faptul ca guvernul si presedintia nu au anuntat pozitii oficiale fata de declararea independentei Kosovo, acuzand si solicitarile UDMR privind recunoasterea independentei provincii.
La randul lor, democrati-liberalii i-au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu sa lamureasca pozitia oficiala a statului roman, in ceea ce priveste independenta Kosovo. Emil Boc a calificat drept inacceptabila pozitia oscilanta a Executivului de la Bucuresti, care se contrazice in decizii pe tema Kosovo. Desi Guvernul a comunicat o pozitie de respingere a actului de la Pristina, UDMR – partid aflat la Guvernare – „este prima formatiune care a spus public ca recunoaste independenta Kosovo”.
„PD-L considera ca Romania nu trebuie sa recunoasca independenta Kosovo. PD-L respinge orice forma de separatism teritorial”, a declarat Boc, precizand ca independenta Kosovo nu poate constitui un precedent pentru Romania.
22.02.2008
Etichete: politica externa
0 Comments:
Trimiteți un comentariu
<< Home